تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس
در این مقاله به تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس میپردازیم و با هم بررسی می کنیم که این دو مورد چه تفاوت هایی با هم دارند.
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس
یکی از متداول ترین سوالاتی که برای اکثر افراد بوجود می آید این است که :
آیا عزت نفس همان اعتماد به نفس است؟
اگر پاسخ خیر است تفاوت این دو چیست؟
عزت نفس و اعتماد به نفس یکی نیستند و دو مفهوم جدا هستند و مفاهیمی هستند که اختلاف نظر رو ی تعریف آنها و روی تفاوت آنها بسیار زیاد است.
اعتماد به نفس چیست؟ تعریف کامل و آشنایی با اعتماد به نفس
اعتماد به نفس به میزان اعتمادی که ما به خودمان نسبت به انجام دادن یک کار خاص داریم برمیگردد و این اعتماد از طریق دو عامل در انسان ایجاد میشود:
1. مهارت در انجام آن کار خاص
2. داشتن تصویر ذهنی درست نسبت به خود در انجام دادن آن کار خاص
هر دوی این ها برای ایجادشدن اعتماد به نفس درست و سازنده در انسان ، نیاز است .
در صورتی که فردی مهارت کافی در انجام دادن کاری داشته باشد اما تصویر ذهنی درستی از خودش نسبت به انجام آن کار نداشته باشد و خودش را در انجام آن کار خوب نبیند ،این فرد فاقد اعتماد به نفس است.
(فرد فاقد اعتماد به نفس نمیتواند در جایی که باید ، نشان بدهد که چقدر توانمندی دارد و در نتیجه همه ی توانمندی ها و مهارت هایش در درونش باقی خواهد ماند و هیچ کس نخواهد فهمید که چنین فردی چه توانایی بالایی داشته است)
اگر هم که فردی مهارت بالایی در انجام کاری به خصوص نداشته باشد اما تصویر ذهنی قدرتمندی از خود نسبت به انجام آن کار داشته باشد،اصطلاح اعتماد به سقف،به او تعلق میگیرد (یعنی اعتماد به نفسی کاذب دارد)
(چنین فردی به دلیل نداشتن مهارت کافی،با تصویری که از خود در ذهن دارد،اقدام به انجام دادن کارهایی متناسب با آن مهارت میکند و به دلیل آنکه نمیتواند از پس آن کارها بربیاید،به مرور تصویر ذهنی قدرتمندش هم از بین میرود و سرخورده و ناامید میشود).
هردوی این ها همراه با هم اگر نسبت به انجام دادن فعالیتی خاصی در فرد وجود داشته باشد،فرد دارای اعتماد به نفس در آن کار خاص است.
(لزوما در بقیه ی کارها ممکن است توانمند نباشد)
مثلا فردی در نواختن پیانو اعتمادبه نفس بالایی دارد،فردی دیگر در سخنرانی کردن،فردی دیگر در نقاشی کردن،فردی دیگر در آشپزی و….
نکته مهم : اعتماد به نفس بالا داشتن در انجام فعالیتی به این معنا نیست که ترس در وجود ما به صفر میرسد،بلکه به این معناست که همواره اشتیاق ما از ترس ما بیشتر است و ما قادر هستیم از ترس عبور کنیم و آنچه را حقیقتا بلد هستیم به نمایش دربیاوریم.
عزت نفس چیست؟ تعریف کامل و آشنایی با عزت نفس
عزت نفس به مجموعه باورها و احساسات انسان نسبت به خودش و نسبت به جهان اطرافش گفته میشود که احساس قدرت،ارامش و صلح درونی در فرد ایجاد میکند.
زمانی که فردی باور ارزشمند بودن،لایق بودن،کافی بودن،خوب بودن و احساس هایی که قدرت بالایی از درون به فرد میدهد را در ذهن داشته باشد و بواسطه ی داشتن این باورها،احساسی غنی و فوق العاده قدرتمند را نسبت به خود در درونش تجربه کند،چنین فردی عزت نفس بالایی دارد.
در تعریف اعتماد به نفس ،ما باید در انجام کاری واقعا خوب هم باشیم تا بتوانیم اعتماد به نفس واقعی (نه کاذب) داشته باشیم اما انجام دادن خوب کارها فاکتور ضروری برای داشتن عزت نفس بالا نیست.
هرچند خوب انجام دادن کارها میتواند در نهایت منجر به این بشود که احساس ما نسبت به خودمان خوبتر باشد اما اصل در افزایش عزت نفس این است که انسان به نقطه ای برسد که فارغ از اینکه کارها را خوب انجام میدهد یا انجام نمیدهد ،احساس خوبی در مورد خودش داشته باشد و با خود در صلح و آرامش زندگی کند
(و این احساس زمینه ساز اصلی این موضوع میشود که انسان بتواند تلاش کند تا کارها را در عمل هم خوب انجام بدهد).
عزت نفس مجموعه ای از باورهای درونی است که احساس انسان و رفتار انسان را نسبت خود تغییر میدهد و احساس هایی عالی و قدرتمند و رفتارهایی از سر عزت و احترام را جایگزین تمامی رفتارهای درونی و بیرونی بدون احترامی میکند که اکثر انسان های ، نسبت به خود انجام میدهند.
شاید عده ای بگویند که عزت نفس به صورت کلی وجود دارد یعنی یا فرد دارد یا ندارد و یا زیاد دارد یا کم دارد.
اما از دیدگاه من اینگونه نیست و عزت نفس هم در شاخه های مختلفش میتواند زیاد و یا کم باشد .
مثلا فردی ممکن است خودش را دوست داشته باشد (از عزت نفس بالا می آید)اما احساس توانمند بودن نکند(از عزت نفس پایین می آید)
در نتیجه به صورت کلی اگر درصد بیشتری از باورها و احساس های ما درمورد خودمان قدرتمند باشد میگوییم عزت نفس بالایی داریم و اگر درصد بیشتری از باورها و احساس های ما در مورد خودمان ضعیف باشد میگوییم عزت نفس پایینی داریم اما باید بخش به بخش به بررسی دقیق پرداخت مثلا بگوییم من در این حوزه خوب هستم و در این حوزه خوب نیستم و باید بیشتر روی خودم کار کنم.
رابطه ی بین عزت نفس و اعتماد به نفس:
درختی بزرگ و قدرتمند را در نظر بگیرید،ریشه و تنه ی این درخت قدرتمند عزت نفس است(عزت نفس بیس و پایه ی همه چیز در زندگی است) و یکی از شاخه های این درخت زیباو قدرتمند اعتماد به نفس است.
یعنی فردی ممکن است در مورد شنا کردن ، اعتماد به نفس بالایی داشته باشد این به این معنی است که حتما عزت نفس بالایی هم نسبت به انجام آن کار دارد مثلا خود را لایق و ارزشمند و توانا در شنا کردن میبیند.
اما اگر کسی خود را لایق و ارزشمند و توانا ببیند، مثلا در مورد توانایی اش برای شنا کردن و اینکه میتواند یادبگیرد و خوب باشد در این رشته ، این لزوما به معنای این نیست که اعتماد به نفس بالایی هم در شنا کردن دارد(اما حتما به این معناست که میتواند اعتماد به نفس بالایی پیدا کند چون بیس و پایه ی پیدا کردن اعتماد به نفس بالا را دارد) .
به صورت کلی: توصیه ی من این است که خیلی درگیر تعاریف و تفاوت ها نشوید،مگر آنکه بخواهید در این زمینه به صورت تخصصی وارد شوید و به قولی ،فیلسوف حوزه ی اعتماد به نفس عزت نفس بشوید!
اگر این را نمیخواهید پس درگیر تعاریف نشوید،اصل قضیه را دریابید،روی خود کار کنید و از زندگی لذت ببرید.
درباره پگاه هنردوست
من پگاه هنردوست هستم و چندین ساله که به صورت تخصصی در حوزه ی عزت نفس کشف و شهود میکنم چون متوجه شده ام که پایه ای ترین موضوع در موفقیت و آرامش و خوشبختی انسان عزت نفس هست. تمام کشف وشهودهایم در این مسیر عزت نفس و یادگیری قوانین جهان هستی را با شما به اشتراک میگذارم
نوشتههای بیشتر از پگاه هنردوست9 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
کاملامتوجه شدم تحسینت میکنم وامیدوارم رشدت همیشگی باشه عزیزه خوشگلم
عزیزمیننننن
سلام پگاه جان توضیحاتتون عالی بود.سپاس فراوان.
عزیزینن
الهی شکر
شکککرر
سلام سپاسگزارم کاملا رسا و عالی توضیح دادید و من مطلب گرفتم و لذت بردم.
سلام سپاسگزارم کاملا رسا و عالی توضیح دادید و من مطلب را گرفتم و لذت بردم.
خیلی عالی بود استاد